Tradicionalni slovenski zajtrk

20.11.2020

20. novembra obeležujemo dan slovenske hrane, v okviru katerega vsako leto poteka tudi Tradicionalni slovenski zajtrk, letos jubilejni, že deseti po vrsti.

Kljub trenutnim epidemiološkim razmeram v državi, smo omenjenemu dogodku v našem vrtcu posvetili posebno pozornost. Z otroki, ki obiskujejo nujno varstvo smo ta dan preživeli praznično in z mislijo na pomen lokalno pridelane hrane ter na pomembnost vsakodnevnega uživanja zajtrka. Skozi tretji teden meseca novembra smo tako govorili o sestavinah slovenskega tradicionalnega zajtrka, o njihovem nastanku in pomenu. Pogovarjali smo se o živalih, s pomočjo katerih pridobimo maslo, med in mleko ter seveda tudi druga pomembna živila. Prav tako smo posebno pozornost namenili kmetom in domačim pridelkom, kot so moka, kruh, jabolko in drugi. Dejavnosti so potekale znotraj skupin in smo jih vzgojiteljice prilagodile starosti vključenih otrok, izhajale smo iz njihovih interesov in poznavanja omenjene teme.

O pomenu domače hrane smo se pogovarjali, prebirali smo pravljice, ustvarjali, pripravili smo si pogrinjke in namizno dekoracijo. Teden smo zaključili s Slovenskim tradicionalnim zajtrkom, ki je v vseh igralnicah tako potekal slavnostno, ob spremljavi glasbe in kakovostne, domače slovenske hrane. Otrokom smo pomen lokalno pridelane hrane približale na njim razumljiv način in upamo, da jim bo ta dan ostal v lepem spominu.

Otroci, ki niso vključeni v organizirano nujno varstvo so dan slovenske hrane obeležili ob domači mizi. Nekateri so vzgojiteljicam in otrokom že poslali pozdravčke in utrinke svojih praznično pogrnjenih miz in domačih dobrot. Fotografij, ki prispejo v naše e-poštne nabiralnike, se vzgojiteljice nadvse razveselimo.

V upanju, da se z vsemi kmalu pozdravimo v prostorih našega vrtca, vam želimo obilo prijetnih skupnih trenutkov. Ostanite zdravi.

Vzgojiteljice

Preskoči na vsebino