Moj kraj Duplek v skupini Pikapolonice

11.06.2021

V vrtcu Zg. Duplek, skupina Pikapolonice, se zavedamo pomena ohranjanja ljudskega izročila. Pri ohranjanju le-tega ima vrtec pomembno vlogo, saj dediščino naših prednikov prenaša na najmlajše generacije. Tako smo v preteklih dneh v okviru tematskega sklopa MOJ KRAJ DUPLEK, odkrivali in spoznavali značilnosti in znamenitosti našega prelepega kraja z okolico. Pri tem so nam bile v pomoč najrazličnejše fotografije, zemljevidi, knjige in splet. Ob uporabi le-teh smo spoznavali svoje bližnje okolje, značilnosti naše domače pokrajine in odkrivali okoliške legende. V okviru naših dejavnosti smo opravili tudi več daljših sprehodov do vrtca v Žitečki vasi in se odpravili do reke Drave. Tam je oživela zgodba o splavu ter legenda o dravskem povodnem možu.

Spoznavali smo simbole naše skupine, vrtca, ki ga obiskujemo, kraja, zastavo in grb. Zanimive dejavnosti so pripomogle, da sta se pri otrocih vzbudila interes in veselje za ustvarjanje. Otrokom je od vsega kar smo izvedeli in se naučili o Dupleku, najbolj ostal v spominu zmaj Vurko. Zmaj je otroke pritegnil in zelo navdušil. Dnevno so poslušali zgodbe iz knjige, se prepustili toku domišljije in odkrivali pustolovščine zmajčka Vurkota in Aleksandra. Prebudila se je otroška domišljija in otroci so s svojo ustvarjalnostjo in kreativnostjo izdelali dupleško zastavo in masko Vurkota. Za še večje navdušenje sta poskrbela Aleksander in Vurko, ki sta nas počastila in nas presenetila s svojim obiskom. Po iskricah, ki so se iskrile v njihovih očeh, sva vedeli, da sva se odločili prav in se prepustili domišljiji otrok.

Ljudsko izročilo je naša dragocenost iz preteklosti in da ne gre v pozabo, ga moramo ohranjati in zato z njim bogatimo naše dejavnosti v vrtcu. Zahvala gre Jožici Dikaučič, za prekrasnega Vurkota, ki bo sedaj naša maskota vrtca.

Vzgojiteljici Simona Hanžel in Nataša Krajnc

Preskoči na vsebino