Dne 29. septembra obeležujemo Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani. Pozivamo vas k skupnemu ukrepanju za zmanjšanje izgub hrane in odpadne hrane, s čimer bi prispevali k učinkoviti rabi naravnih virov, ublažili podnebne spremembe ter podprli prehransko varnost.
Po raziskavah Evropske Komisije, se kar 10 odstotkov vse hrane zavrže zato, ker potrošniki ne poznajo ali razumejo kaj pomenijo datumi uporabe na živilih.
S kampanjo »Poglej, povohaj, poskusi« in predlogom uravnoteženega, sezonskega ter lokalnega jedilnika Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ozavešča potrošnika o rokih uporabe ter posledično zmanjšuje količine zavržene hrane v gospodinjstvih.
Na povezavah spodaj je ministrstvo v sodelovanju z Biotehniško fakulteto pripravilo nekaj dobrih praks iz področja učinkovite porabe hrane:
- Predlogi smotrnega nakupovanja in kuhanja brez odpadne hrane
- Sezonski koledar sadja in zelenjave
- Izobrazimo se o rokih uporabe
- Kako zmanjšati količino odpadne hrane
- 9 namigov proti odpadni hrani